Lisa Tjalve: “At talentudvikle børn og unge så tidligt er en stor del af, hvad mit hjerte brænder for”

Operasanger Lisa Tjalve bruger sin erfaring fra de helt store scener til at undervise børn og unge på Eventyrteatret, hvor hun følger talenterne tage form.

Operasanger Lisa Tjalve har stået på mange store scener i sit liv. De sidste otte år har hun sideløbende stået bag scenen og undervist børn og unge på Eventyrteatret. Selvom det er meget anderledes end at stå i spotlightet selv, elsker hun at se de unge talenter spire på teatret.

“Når man selv har haft så mange år på scenen, er det virkelig meningsfuldt at kunne give noget af den viden videre. At talentudvikle børn og unge så tidligt er en stor del af, hvad mit hjerte brænder for,” fortæller Lisa Tjalve og fortsætter begejstret:

“På Eventyrteatret ser vi talent vokse – ligesom et træ. Først kommer der grene, så kommer der blade på. Og jubi, pludselig står der et smukt udfoldet træ med dybe rødder i jorden. Sådan er det også med børnene og de unges udvikling. Dét er en rørende proces og sjovt at være med til!”

Lisa Tjalve er uddannet operasanger på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og i Tyskland, hvor hun har haft en imponerende karriere som solist, mens hun blandt andet underviste på stage-coach skole i Berlin. Da hun vendte hjem til Danmark efter 19 år, drømte hun om at finde et arbejde, hvor hun kunne fortsætte med at undervise i sang og musical. Hun sendte derfor en håbefuld mail til Eventyrteatrets stifter og teaterdirektør, Susanne Vognstrup. Og en dag op til jul tikkede et positivt svar ind i hendes indbakke.

Eventyrteatret har eksisteret i lidt over tre årtier. Mange af dramaskolens undervisere har derfor en lang historik med teatret. Nogle er tidligere eventyrbørn, mens andre er vokset op med teatrets forestillinger som en fast tradition i efterårsferien og til jul. Lisa Tjalve, som har boet næsten halvdelen af sit liv i Tyskland, kendte derimod ingenting til det eventyrlige børneteater.

Lisa til program

Kontakt med sit indre gennem sang

Lisa Tjalves første hovedrolle var i musicalen West Side Story som Maria. Siden da har genren haft en helt særlig betydning for operasangerinden, som elsker at undervise de unge talenter i sang og musical.

Særligt når man synger i en musical, kræver det, at man er 100% tilstede på scenen, da man også skal danse og spille skuespil. Derfor lægger Lisa Tjalve stor vægt på at give eleverne et godt teknisk fundament, der gør dem i stand til at være til stede på scenen.

“Det vigtigste for mig er, at man har en dyb, funderet vejrtrækning, som stemmen kan bero på. Min styrke ligger derfor i at udvikle en basis og en teknik, som gør, at de kan udtrykke sig selv. Hvis man har problemer rent teknisk, er det svært at fortolke og være til stede på scenen. Fundamentet og teknikken skal være i orden, ellers er det svært at føle sig fri,” forklarer hun og uddyber:

“Jeg stødte engang på en tysk bog med titlen: “Stemmen er spejlet af dit indre”. Det synes jeg er en rigtig god sætning. For det handler om at være i kontakt med sig selv, når man synger. Når jeg ser et ægte udtryk, rører det mig. Og så rører det forhåbentligt også publikum.”

Livskunstnere fra Eventyrteatret

Selvom det kan lyde lidt banalt at være i kontakt med sit indre, når man synger, kan selvbevidsthed og usikkerhed ofte stå lidt i vejen for de unge talenter. Det er derfor vigtigt for Lisa Tjalve at skabe et trygt rum for børnene, hvor det er helt okay også at dumme sig.  

“I deres alder er der mange ting, som er sindssygt pinligt. Så de skal overkomme en masse barrierer inde i dem selv for at nå den frihed på scenen. Det kan være en enormt sjov proces, hvor man bare skal være der og støtte dem.”

Da sanginstruktøren skal forklare, hvorfor det er gavnligt for eleverne at komme i kontakt med sig selv gennem sangen, vender hun tilbage til Susanne Vognstrups gode gamle motto.

“Nogle bliver scenekunstnere, men målet er, at alle bliver livskunstnere. Hver har sin vej i livet! Det er skønt at være medvirkende til at se børnene og de unge udvikle sig individuelt igennem kunstens verden.”