Silas Holst er Eventyrteatrets nye kunstneriske leder

Silas Holst vender hjem til sine rødder hos Eventyrteatret som ny kunstnerisk leder og vil føre teatret ind i en ny æra præget af kreativitet, passion og fællesskab. Med sin erfaring og tilknytning til teatret vil han inspirere og udvikle fremtidens stjerner. 

Eventyrteatret gav mig ikke bare en scene at stå på, men også modet til at drømme stort. Det er en ære at vende tilbage som kunstnerisk leder, og jeg glæder mig til at give nye generationer den samme inspiration og kærlighed til scenekunst, som jeg selv fik. – fortæller Silas Holst.

En eventyrlig start på karrieren 

Mange kender i dag Silas Holst som dansestjernen fra “Vild med dans”, hvor han har medvirket ni gange og vundet tre. Sidenhen har den professionelle dansers karriere taget fart og ført ham rundt på de største musicalscener i landet, med hovedroller i en perlerække af store succeser, såsom Dirty Dancing, Grease, Saturday Night Fever, Flashdance, Moulin Rouge og Strictly Ballroom. Mange ved dog ikke at Silas Holsts’ karriere allerede startede tilbage i 1992 på Eventyrteatret, og det skulle vise sig at blive hans redningssted.

Offer for mobning

Silas har været præget af en hård opvækst, hvor mobning var en del af hans dagligdag fra det øjeblik, han trådte ind i folkeskolen. ”Jeg blev mobbet helt grotesk meget i min skole. Bl.a. fordi jeg var tyk og gik i hjemmestrikket tøj og med briller. Og så dansede jeg også. I skolen følte jeg mig altid anderledes, og jeg passede ikke ind nogen steder.

Det var en svær og hård periode i Silas’ liv, og derfor blev lyspunktet, og hvad han selv betegner som sin redning, Eventyrteatret.

Billede1

Silas Holst vinder Eventyrprisen i 2015 overrakt af direktør på Eventyrteatret Susanne Vognstrup. 

Jeg fandt et fællesskab

Da Silas var omkring 8 år gammel opdagede hans mormor en annonce fra Eventyrteatret i avisen, hvor der stod, at de søgte børn til teatret. Silas og hans bror blev tilmeldt, og fra den dag af hvor Silas trådte ind på teatret, følte han sig for første gang i sit liv normal og accepteret: ”Fra jeg var helt lille, klædte jeg mig altid ud derhjemme og optrådte for min familie, men da jeg begyndte i skolen blev mine interesser ikke på samme måde indfriet. I stedet syntes alle mine klassekammeretaer, at jeg var mærkelig. Men da jeg så startede på Eventyrteatret, åbnede mine øjne sig. Jeg fandt et fællesskab, der ligesom jeg selv, interesserede sig for at spille teater, synge og danse. Og her var vi alle sammen mærkelige, og på den måde blev det mærkelige normalt. Det var vidunderligt!

Teatret blev mit redningssted

Eventyrteatret blev et redningssted i Silas’ barndom, hvor han kunne få luft og mærke overskud i en hverdag fyldt med mobning: ”Eventyrteateret var sammen med min danseskole det eneste sted, hvor jeg rent faktisk kunne trække vejret og føle at jeg levede. Her gik jeg ligesom i plus på kontoen, hvor jeg alle andre steder gik i minus. På den måde var teatret mit redningssted, hvor jeg var fri for mobning og der var plads til at være, den jeg var.

Min første rolle

Eventyrteatret blev starten på en eventyrlig rejse for Silas, der medvirkede i mange af teatrets forestillinger, og særligt hans første rolle på scenen glemmer han aldrig: ”Jeg spillede Grævling i ”Snehvide”. Dengang havde jeg allergi for støv, og kombinationen af allergi og nervøsitet resulterede i at jeg havde en masse krampagtige bevægelser i hovedet, da jeg første gang skulle sige min eneste replik, som svar på spørgsmålet ”Er hun død?”, og så sagde jeg; ”Næ, hun trækker vejret”. Det var enormt pinligt, men jeg elskede den rolle.”

Silas som nisse th. for Nissemor 1993 - farve

Julekalenderen “Jul i Eventyrland”, 1993. Silas Holst ses midt for til højre som nissebarn. 

Eventyrlig inspiration

Ikke alene har Silas fået grundfærdigheder og redskaber med i livet som skuespiller, men også mange nære venskaber: ”Eventyrteatret gav mig en masse gode venskaber, og jeg kan huske, at jeg kørte hele Sjælland rundt for at besøge dem alle sammen, efter jeg stoppede på teatret.”

En anden vigtig ting, som Silas har fået med i bagagen, er undervisningsmetoden, ”Lærerne der underviste os på Dramaskolen behandlede os altid ordentligt, og med respekt. Samtidig havde de også forståelse for og tålmodighed med hver enkelt elevs læringsproces. Vi lærte ofte igennem leg, og i stedet for at blive set på som en gruppe, blev vi set som individer og der blev lyttet til hver enkelt elevs læringsbehov. Det har været en stor inspiration for mig, og Eventyrteatrets læringsprincipper er også noget, jeg selv har taget med i min egen undervisning.”

En spændende fremtid for Eventyrteatret

Udover en rolle som kunstnerisk leder, er Silas Holst desuden manuskriptforfatter, koreograf og instruktør på efterårets helt store musicaloplevelse ‘Alice i Eventyrland’. Forestillingen har premiere d. 3. oktober 2025 i Glassalen i Tivoli.

Det var her det hele startede for mig. Som barn har Eventyrteatret givet mig mange af de grundprincipper, jeg stadig lever efter som voksen: At være den man er, og vide, at der er en plads til én, uanset hvad. Så at få lov til at omskrive ‘Alice i Eventyrland’ med det i mente, og derefter instruere og koreografere den, er en helt uventet gave, som jeg i den grad sætter pris på.”

Alice-kvadratisk